top

Πρόσφατα μεγάλη σύγχυση έχει δημιουργηθεί γύρω από την προέλευση των σπόρων. Τοπικές-ντόπιες ποικιλίες, υβρίδια και μεταλλαγμένα

Τοπικές η ντόπιες ονομάζονται οι ποικιλίες που αρχικά καλλιεργούνταν σε κάθε περιοχή. Αυτοί οι σπόροι αποτελούν πολιτιστική μας κληρονομιά και σαφώς θα ήταν άριστο να έχουμε μερικά τέτοια φυτά στον κήπο μας. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα διοργανώνονται πολλές αξιόλογες ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες για ανταλλαγές σπόρων. Ένας από τους κύριους λόγους που δεν χρησιμοποιούνται σε εμπορική κλίμακα είναι διάφορα νομικά κολλήματα (κάθε σπόρος πρέπει να είναι πιστοποιημένος για να κυκλοφορεί νόμιμα) και πολλά μη επιθυμητά χαρακτηριστικά όπως: μειωμένη παραγωγικότητα, μεγάλη παραλλακτικότητα, ανομοιομορφία καρπών και ευαισθησίες σε διάφορος ασθένειες. Στο εμπόριο θα συναντήσουμε με λίγες εξαιρέσεις (πχ τομάτα Ατζε) υβρίδια. Και τα φυτά αυτά επιβάλλεται να έχουν πιστοποίηση και φυτουγειονομικο διαβατήριο.

Τι είναι όμως το υβρίδιο? Λόγω των παραπάνω μειονεκτημάτων επιλέχθηκαν κάποιες τοπικές ποικιλίες με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και διασταυρώθηκαν μεταξύ τους με απόλυτα φυσικό τρόπο. Έτσι προέκυψαν οι γνωστές σήμερα διακινούμενες ποικιλίες.

Είναι στείροι οι σπόροι του υβριδίου? Αυτός είναι ένας μύθος. Κάθε σπόρος, όπως ισχύει και για τις ντόπιες ποικιλίες έχει παραλλακτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι φυτεύοντας ένα σπόρο θα προκύψουν πολλά διαφορετικά φυτά. Μετά από σειρές αναπαραγωγής προκύπτει η λεγόμενη γενιά F1 στην οποία όλα τα φυτά είναι ίδια, γ αυτό και τα υβρίδια είναι όμοια.

Μεταλλαγμένα: Κάθε οργανισμός έχει το δικό του DNA. Μεταλλαγμένος ονομάζεται ο οργανισμός στου οποίου το γονιδίωμα έχει τοποθετηθεί μέρος DNA κάποιου άλλου (πχ τομάτα με ψάρι0. Κάθε γονίδιο έχει την εντολή να μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες και με βάση αυτές ρυθμίζονται όλες οι λειτουργίες. Έτσι προσλαμβάνοντας μεταλλαγμένη τροφή εισέρχονται στο σώμα μας μη αναγνωρίσιμες η μη αναμενόμενες πρωτεΐνες. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι τέτοιο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ευτυχώς στην Ελλάδα η παραγωγή καλλιέργεια και διάθεση μεταλλαγμένων σπόρων απαγορεύεται. Οπότε δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας όσον αφορά την καλλιέργεια του μποστανιού μας.

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να σας φάνηκαν χρήσιμες και να παράγετε ωραίους και ζουμερούς καρπούς και λαχανικά.

Μοιραστείτε το:

bottom